Quantcast
Channel: Blog de fotografie » Accesorii
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Review: Triggerele Cactus V6 compatibile cu orice bliț extern

$
0
0

Recunosc că până acum câțiva ani nu am dat prea mare importanță triggerelor. Țin minte că mi-am luat la început un set de triggere Micnova. Le foloseam doar în casă și simțeam că-și fac treaba. Uneori nu declanșau blițurile, dar cum nu eram pe fugă nu mă deranja. Apoi după ce-am început să le folosesc și afară mi-am luat un kit PixelPawn. Triggerele erau mai compacte și arătau mai bine, raza de acțiune era mai mare și performanța mai bună. Mi-au plăcut. Apoi mi-am dorit să pun și un bliț pe aparat atunci când folosesc triggerul, dar modelul pe care-l aveam eu nu permitea lucrul ăsta.

Și-aici am început să mă întreb care este kit-ul de care am nevoie ca să fac următoarele: să pot pune pe transmițătorul de pe aparat un bliț extern, să pot controla din transmițător puterea celorlalte blițuri și meargă pe baterii normale, AA. Soluția am găsit-o la începutul anului când am testat un nou kit de triggere Cactus, aduse la noi în țară de Photosetup.

Modelul pe care l-am testat este Cactus V6 și face exact ce-am spus mai sus. Pe lângă asta mai are avantajul că modelul este identic atât pentru transmițător, cât și pentru receptor. Haideți să vedem despre ce e vorba.

Cactus V6Cactus V6 – Triggerele cu care declanșezi orice bliț extern

Am să iau pe rând caracteristicile principale ale blițului și-am să detaliez la fiecare în parte.

Poți controla de la distanță orice bliț extern

Triggerele Cactus V6 vin cu un software care știe deja să controleze majoritatea blițurilor de pe piață. Totuși, sunt și modele (fie mai vechi, fie din China/Japonia) care nu vin în suportul de bază al soft-ului. Și aici intervine partea frumoasă. Poți învăța triggerul să controleze un bliț extern. Procedura nu-i complicată și e descrisă pe larg în manual. Practic trebuie să pui celălalt transmițător pe blițul extern, să declanșezi de câteva ori în fața unui perete alb și să îi dai niște indici de putere, să-i faci un șablon, cum ar veni. Iar de acolo se descurcă singur.

Blițurile produse de Nikon, Canon, Nissin, Pentax, Panasonic, Olympus, Sigma, Phottix, Metz și Godox sunt deja înțelese de softul triggerului.

Poți controla separat 4 blițuri.

Cactus V6Același model se potrivește pe toate aparatele foto

Un alt avantaj e că nu ai nevoie de un trigger anume pentru Nikon, de exemplu, și altul pentru Canon. Nu. Același trigger este compatibil cu toate aparatele foto care au patină pentru bliț extern. Tare, nu?

Poți controla din trigger puterea blițurilor

Problema pe care o aveam cu setul de triggere de dinainte era că dacă puneam blițurile într-un loc unde nu mai aveam acces ușor apoi ori le înălțam pe stative nu mai aveam cum să le reglez puterea. Trebuia să merg, să cobor blițurile, să modific puterea și apoi să le urc iar. Dar dura destul de mult și exista șansa ca fix atunci să se întâmple ceva și să „pierd” acțiunea.

Din meniul triggerului Cactus V6 poți regla manual puterea blițurilor. Și dacă folosești blițuri Cactus (cum e modelul pe care-l voi prezenta mai jos), atunci poți regla și zoom-ul.

review-kit-cactus-6

Triggerele folosesc baterii AA

Util atunci când nu ai la îndemână un set încărcat. Baterii AA găsești peste tot, așa că nu e foarte complicat să faci rost de ele dacă rămâi în „pană de curent”.

Le poți declanșa de la 100 de metri distanță

L-am testat de la aproximativ 50 de metri și au declanșat fără probleme. Mai mult nu cred că fi avut nevoie vreodată, dar e bine de știu.

Poți declanșa cu 1/320s cel mai rapid

Aici mi-ar fi plăcut ca viteza de sincronizare să fie mai bună. 1/500s sau 1/640s ar fi putut fi util în multe situații, mai ales pe timp de zi când ai nevoie de lumină de conturi ori de umplere, dar timpul de 1/320s te forțează să ții diafragma destul de închisă și să nu mai ai o separare evidentă a subiectului de fundal. Cu 1/1000s ar fi fost și mai bine.

Cactus V6

Acestea ar fi principalele avantaje pe care le-am identificat. În ceea ce privește dezavantajele, aș putea spune că timpul de sincronizare ar fi principalul motiv pentru care ai alege un alt trigger. Dacă știi că nu ai nevoie de timpi de expunere mai scurți de 1/320s, atunci Cactus V6 ar fi o soluție bună raportă la preț.

Desigur, nu vorbim de un trigger extrem de avansat, ci de unul care-ți oferă răspuns bun la principalele nevoi și te-ajută să-ți faci bine treaba fără să investești foarte mulți bani. Pe de altă parte, investiția se cumulează și aici. Ca să controlezi două blițuri de la distanță ai nevoie de trei triggere, iar prețul total ar fi de aproape 1.000 de lei. Comparând totuși cu prețul altor modele care oferă aceleași funcții, e o ofertă destul de bună.

E bine de știut și că triggerele nu oferă control TTL. Eu unul nu am folosit niciodată modul TTL atunci când am declanșat de la distanță blițurile prin Nikon CLS, de exemplu. Am mai multă încredere în controlul manual și cred că e mult mai eficient.

Triggerul Cactus V6 este disponibil la Photosetup la prețul de 329 de lei.

Cactus RF60Blițul extern – Cactus RF60

Împreună cu setul de triggere am testat și un bliț Cactus RF60. Nu are mod TTL, dar are o mulțime de moduri prin care poți controla alte blițuri Cactus de la distanță, de exemplu. Are mod de declanșare slave, dar în același timp poate fi și master pentru alte blițuri.

Folosind blițul acesta împreună cu triggerele V6 poți regla de la distanță și zoom-ul blițurilor. De asemenea dacă ai mai multe blițuri Cactus RF60 nu mai ai nevoie de triggere, pentru că ele au încorporate trasnmițătoare în așa fel încât să poată comunica așa cum o făceau V6-urile.

Recomand un bliț ca acesta dacă vreți să vă apucați de fotografie de studio, de exemplu, și vreți să vă faceți un kit compact și ușor de folosit. Cu 2-3-4 blițuri Cactus nu mai ai nevoie de alte accesorii. Ele sunt compatibile pe Nikon, Canon și Pentax, și-ți oferă multe posibilități de control. Cu RF60 poți declanșa de la distanță și cu 1/8000s în modul de sincronizare rapidă, HSS.

E-un bliț pentru stobiși, așa cum spune chiar producătorul în următorul clip.

Cactus RF60 este disponibil la Photosetup la prețul de 787 de lei.

Cactus V6 și blițul RF60


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48