Și nu exagerez când o denumesc așa. Sunt curios ce-o fi fost în capul oamenilor când m-au văzut cu ea pe stradă. Cert e că s-au întors câteva priviri curioase. Ce-i drept e și normal. Nu vezi în fiecare zi pe stradă un om cu o lampă de asta ținând-o într-o poziție ciudată ca să facă o fotografie. Dar lăsând la o parte aspectul ăsta estetic, lampa de care-am să vă povestesc în continuare poate fi tare utilă, atât afară, cât și în casă ori în studio.
Day Light LED: 3.200K / 5.600K
Aceasta ar fi denumirea completă a lămpii. Pe scurt este vorba de niște leduri montate de-o parte și de alta, cu temperaturi de culoare diferite, care pot fi aprinse la diferite intensități. Poți aprinde o singură parte a lămpii, iar alegerea o faci apăsând un singur buton. Îl apeși o dată și se luminează partea cu lumină caldă (5.600K), îl mai apeși o dată și se luminează partea cu lumină rece (3.200K).
Partea utilă este că panoul de difuzie din fața ledurilor este extrem de bine făcut. Indiferent cât de aproape ții lampa de model, ea o să ofere o lumină destul de moale, în așa fel încât să nu-ți creeze umbre dure.
Am făcut mai multe teste cât a fost la mine și-am ajuns la anumite concluzii. Dar înainte de a povesti despre ele, iată câteva imagini cu lampa lui Darth Vader.

E ușor de folosit și foarte la îndemână. Partea mai puțin bună e că-i destul de grea și dacă nu o ții pe un stativ s-ar putea să te obosească după ceva timp. Am simțit lucrul ăsta după aproape o oră. Deci nu-i chiar atât de grea, decât dacă o folosești pentru mult timp.
Primul test l-am făcut fotografiind un produs, un aparat foto. Mă gândeam că ar putea fi o alternativă pentru cei care testează produse și vor să le fotografieze înainte să scrie pe blog, ori pentru cei care vor o altfel de lumină, ori o lumină de contur de o temperatură de culoare diferită. Variante pot fi multe. Iată întâi cum arată aparatul foto iluminat cu fiecare dintre cele două părți ale lămpii.

Și dacă mai pui și-un bliț pe aparat cu care faci bounce în tavan uite ce iese. Lampa în fotografia asta am pus-o pe un stativ și am așezat-o în parta din spate a produsulu fotografiat.
Parcă nu arată rău, nu? Am mai făcut apoi o altă încercare, dar doar de dragul de-a arăta cum bate lumina lămpii către produs.
Pare cam SF, dar dă o lumină tare plăcută. Iar dacă nu v-a convins utilitatea ei la astfel de fotografii (pot fi de produs, conceptuale, abstracte, variante sunt multe), poate vă conving următoarele potrete.
Prima oară am ținut lampa destul de aproape de chip la o intensitate mică, dar mi-am dat seama apoi că lumina nu este distribuită pe o suprafață atât de mare pe cât mi-aș fi dorit. Apoi am ținut-o cam la un metru de chip la o intensitate medie și-am obținut lumina de umplere pe care o căutam.
Tot în urma testelor am observat și că dacă ai culori calde în fundal e bine să folosești partea mai rece a lămpii și invers. Altfel vei „încălzi” și mai tare culorile, iar chipul modelului va avea o culoare mult prea gălbuie.
Iată câteva fotografii de portret făcute cu ajutorul lămpii. Mie mi-a plăcut mult de tot lumina de umplere dată de ea!

Concluzii după test
N-a fost să fie acum, dar era util și-un test de „light painting”. Probabil că poți desena cu lumină niște forme tare interesante folosindu-te de lampa asta. Și ar mai putea fi utilă prin aceeași metodă la iluminarea mașinilor, de exemplu, pe timp de noapte.
Variante sunt multe în care poate fi folosită lampa aceasta.
- Poți folosi lampa pentru portrete ca lumină de umplere;
- O mai poți folosi pentru fotografie de produs ori fotografie conceptuală;
- Poți crea jocuri de lumini prin tehnica de „light painting”;
- Vine în pachet cu adaptor de prindere pe stativ și montură de trepied;
- Bateria ține o oră dacă-i frig tare, aproape două ore dacă temperatura-i normală;
- La putere maximă lampa poate ilumina fără probleme o cameră complet întunecată;
- Calitatea construcției este foarte bună.
Lampa se găsește la F64 la prețul de 1.195 de lei.
PS: Bineînțeles că dac-am avut lampa în teste nu pot încheia decât cu un… selfie.