Quantcast
Channel: Blog de fotografie » Accesorii
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Review: RoundFlash, softbox portabil pentru portrete

$
0
0

Ringflash-urile au apărut acum câțiva ani buni din nevoia de a oferi pe chipul subiectului o lumină uniformă și care să nu creeze umbre puternice sau neplăcute. Desigur, puteai face asta folosindu-te de mai multe lumini poziționate cu cap și utilizând diverse modificatoare (accesorii de difuzie a luminii, spre exemplu). Totuși, uneori nu aveai spațiu pentru toate luminile sau aveai nevoie de o soluție cuprinsă într-un singur dispozitiv. Așa au luat naștere primele ringflash-uri, care pe lângă lumina uniformă pe care o ofereau mai lăsau în ochii subiectului (catch light) și un cerculeț cu un farmec aparte.

Accesoriile de acest tip au evoluat de-a lungul timpului, iar recent s-a lansat o variantă și mai portabilă și accesibilă a acestora: RoundFlash-ul. Pe scurt, RoundFlash-ul pe care l-am testat și pe care-l veți vedea în continuare este un accesoriu de difuzie a luminii care se utilizează alături de un bliț extern pus pe un D-SLR. Scopul lui e să ofere o lumină mai plăcută pe chipul subiectului și să te ajute atunci când vrei să faci portrete în condiții de iluminare care nu-ți sunt favorabile.

Să vedem așadar cum s-a comportat RoundFlash-ul primit la teste de la PhotosetupRoundFlash-ul este disponibil la prețul de 555 de lei

RoundFlash: Ce este și cum se utilizează?

Așa cum spuneam mai sus, este un modificator de lumină care se montează pe obiectiv și se conectează la bliț-ul extern de pe aparat printr-un sistem foarte simplu. Ca să explicăm cât mai bine cum funcționează, am pregătit o serie de întrebări și răspunsuri care-i prezintă cam toate aspectele accesoriului:

  • Cât de portabil este? (greutate, mărime)

RoundFlash-ul este pliabil și se strânge într-o husă de mărimea aproximativă a unei carcase de 10 CD-uri. Strâns, într-o husă, arată ca în fotografia de mai jos. Desfăcut are diametrul de 45cm, iar strâns are aproape 16-17cm. Greutatea lui este 300 de grame.

RoundFlash - Review

  • Cum se strânge?

Ca în clipul de mai jos.

  • Pe ce obiective îl pot pune?

Noi l-am folosit pe un Nikon 24-70mm f/2.8. Deși e un obiectiv zoom, n-am avut probleme cu rotirea inelului de zoom. Ideale sunt obiectivele fixe, ca să nu mai fii nevoit să controlezi distanța focală. Un 35mm, 50mm sau 85mm și-ar face treaba foarte bine. Dar poți utiliza cam orice obiectiv, atât timp cât îți permite să fotografiezi la 1-2 metri de subiect. La distanțe mai mari se pierde efectul RoundFlash-ului (lumina rotundă din ochi), dar poate fi folosit în continuare pentru lumina de umplere.

  • Pentru ce fotografii îl pot folosi?

Noi l-am folosit pentru portrete, fotografii de eveniment, fotografii de produs și fotografii close-up. Desigur, el este desinat portretelor, dar poți obține rezultate frumoase și fotografiind alte subiecte. RoundFlash-ul îți oferă o mobilitate mare și te lasă să fii foarte creativ.

  • Cum controlez puterea blițului: manual sau TTL?

Pentru că e vorba de un accesoriu care nu e conectat direct la bliț, sistemul de expunere al acestuia nu are cum să știe cât de mult reține din lumină RoundFlash-ul, motiv pentru care modul TTL s-ar putea să nu funcționeze corespunzător, decât cu o supraexpunere corespunzătoare. Noi am utilizat modul manual în toate situațiile.

RoundFlash-ul este disponibil la Photosetup la prețul de 555 de lei.

Test: Fotografia de portret

Bineînțeles că acesta a fost primul test pe care l-am făcut. Dacă ești atent și „mânuiești” corespunzător aparatul, blițul și distanța dintre tine și subiect poți obține fotografii de portret extrem de reușite. Iată câteva lucruri pe care le-am observat și câteva sfaturi care s-ar putea să vă fie utile dacă vă achiziționați un RoundFlash:

  • Dacă urmărești reflexia rotundă, circulară din ochii subiectului este recomandat să fotografiezi la distanțe de maxim 70CM între tine și subiect;
  • Lumina poate fi uneori cam dură în comparație cu cea ambientală, motiv pentru care poți mări ISO-ul sau să mărești timpul de expunere ca să ai o expunere bună pe fundal, iar apoi poți scădea din intensitatea blițului ca lumina să fie uniformă;
  • Am observat că dacă las zoom-ul bliț-ului la valoarea cea mai mică (24mm) difuzia este mai bine făcută decât dacă l-aș lăsa să aleagă automat în funcție de distanța focală;

Ne-a plăcut cum s-a comportat RoundFlash-ul mai ales atunci când l-am folosit pe timp de zi, ca lumină de umplere. În general ziua ai umbre fie sub ochi, fie sub nas, fie sub bărbie. Folosind RoundFlash-ul am scăpat de aceste umbre și am avut o lumină plăcută pe chip. Priviți câteva exemple. 

Și câteva crop-uri 100% cu reflexia din ochii persoanelor fotografiate. 

Pe lângă asta am făcut și un test la o fotografie de grup. Îți umple bine subiecții, doar că trebuie să ai grijă să nu-ți intre marginea neagră a accesoriului în cadru. Am pățit-o fotografiind în grabă la 24mm și nefiind atent la partea superioară a fotografiei.

RoundFlash - Fotografie de grup

Test: Fotografia de produs

Fotografia de produs a fost următorul test. De curiozitate am vrut să vedem cum se comportă modificatorul atunci când vine vorba de fotografii ale unor produse făcute pe un fundal alb. În lipsa unui setup cu mai multe lumini este chiar o variantă bună și accesibilă ca preț. Desigur, dacă îți dorești ceva la un nivel ridicat vei avea echipamentul necesar și vei putea controla mult mai bine lumina. Dar dacă ai nevoie de fotografii de produs pentru blog-ul tău, de exemplu, pentru a ilustra ceva anume, este mai mult decât potrivit.

Așa arată câteva dintre fotografiile de produs pe care le-am făcut. 

Test: Fotografii close-up

Din păcate n-am apucat să facem foarte multe fotografii close-up de test. Ar fi fost interesant un test cu un obiectiv macro. Gâzele s-ar speria, cred, de dimensiunea RoundFlash-ului, însă pentru fotografiatul florilor ar putea fi o soluție chiar bună.

Totuși, folosit de la distanțe foarte mici, lasă o lumină destul de dură, motiv pentru care trebuie să scazi mult din puterea blițului și să ajungi la un echilibru cu lumina ambientală, altfel vor fi diferențe mai de lumină. 

Concluzii: Avantaje și dezavantaje

RoundFlash-ul este un accesoriu pe care am să mi-l cumpăr în viitorul apropiat. Mi se pare util pentru fotografii la evenimente în lumină slabă – deși poate atrage atenția și reticiența unor persoane – sau la portrete în care ai nevoie de o lumină de umplere și de reflexii plăcute pe ochii subiectului. Totuși, iată care sunt avantajele și dezvantajele pe care le-am descoperit.

Avantaje:

  • compact;
  • mai ieftin decât un ringflash;
  • portabil;
  • oferă o lumină uniformă pe chip sau subiect și o reflexie plăcută în ochi;

Dezavantaje:

  • uneori poate inhiba subiectul (e măricel și dacă te aproprii rapid de o persoană s-ar putea să nu reacționeze foarte bine);
  • deși e aparent ușor, te poate obosi după 2-3 ore de utilizare;

RoundFlash-ul este disponibil la Photosetup la prețul de 555 de lei.

Cum arăți folosind RoundFlash-ul?

Uite așa. Mie mi se pare simpatic, totuși! :-)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48