În vara lui 2010 am zis că ar fi cazul să trec de la o geantă foto la un rucsac. Mă gândeam că mi-e mult mai ușor să mă strecor în diverse locuri, să mă pot mișca mai repede și să-mi pot lua și laptop-ul + alte echipamente când este cazul. Nu știam ce alegere să fac, dar primisem recomandarea să mă uit la un rucsac Kata.
M-am uitat și mi-au plăcut, dar mi se păreau scumpe. Nu prea eram de acord să dau aproape 400 de lei pe un rucsac la vremea aia. Mi se părea prea mult și nu înțelegeam cu ce e mai bun decât unul de 150 de lei. Imediat după ce l-am luat m-am și convins, dar asta urmează să vă spun în continuare.
Așa că am luat de la Photosetup un rucsac foto Kata DR-467i. Între timp modelul a fost scos din fabricație. Din fericire a fost înlocuit cu o nouă gamă, o combinație excelentă între Manfrotto și Kata. E vorba de gama Advanced. Toate modele sunt realizate din aceleași materiale, cu aceeași tehnologie și cu aceleași calități. Diferă mărimea, compartimentarea și, bineînțeles, scopul pentru are e făcut fiecare.
Uitați cum arăta rucsacul meu în 2010. Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.

De atunci și până acum am trecut prin multe împreună.
- La nici o lună după ce l-am luat am urcat pe Ceahlău și am băgat în el așa: Nikon D7000, Nikon 28-300, Nikon 50 1.8, Nikon 24 2.8, Nikon SB-700, Trepied Manfrotto 190XPROB + cap foto-video Q5, tableta, încărcătoare, haine și mâncare. L-am cântărit și avea vreo 15 kilograme în total. Da, știu că-i foarte inteligent să-ți pui o greutate mare pe munte mai ales că ești la prima urcare, dar așa a fost să fie atunci. Nu vă mai zic c-am urcat cu încălțări normale și pantaloni trei sferturi, iar sus era o ceață și un vânt de abia te puteai ține pe picioare. Dar așa înveți și te trezești la realizate.
- Apoi am mai fotografiat câteva raliuri în care am fost umplut de praf și apoi de noroi din cap până în picioare. Atât eu, cât și rucsacul. Negrul lui se transformase într-un maro cu multe pete de noroi. Și am mai fost la un raliu în 2011 în mai când a început dintr-o dată să ningă. Și a nins vreo 6 ore, timp în care în interiorul rucsacului nici nu s-a simțit. Și nu i-am pus husa de ploaie, chiar dacă are inclusă. Nu țin minte să i-o fi pus vreodată. Nu prea o consider utilă pentru că n-are cum să intre apă de ploaie în el. Cel puțin eu așa am observat.
- Și apropo de apă am mai fotografiat o dată la niște inundații. Concentrat fiind pe ce fotografiam n-am observat că atunci când m-am lăsat jos am băgat vreo 5 cm din rucsac în apa în care eram intrat. Partea bună e că n-a intrat nici măcar o picătură de apă înăuntru.
- L-am și scăpat de câteva ori ce-i drept cu tot cu aparatură înăuntru, dar la fel, nu mi-a fost vreodată frică pentru ce aveam înăuntru. Desigur, de preferat e să ai grijă, dar se mai întâmplă și lucruri de astea.
- Și de încărcat l-am tot încărcat. Ideea e că eu iau rucsacul întotdeauna cu mine, cam peste tot unde merg și pe unde călătoresc. Dacă merg pentru o zi-două undeva îmi ajunge să iau doar rucsacul. Îmi pun echipamentul foto, îmi pun laptopul (are 17 inchi și încape perfect), accesoriile, hainele și cele necesare și gata. Devine mare și destul de greu, dar se simte bine în spate. Nu-ți transpiră spatele datorită materialului din care e făcut.
Mie mi-e încă partenerul ideal de drum! Uitați-l cum arată acum după aproape patru ani de utilizare continuă în absolut toate condițiile posibile. Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.

Sfatul sincer e că dacă doriți să vă luați un rucsac foto puteți merge cu mare încredere pe cele realizate de Kata. Ai siguranța că echipamentul tău nu pățește nimic și că poți merge oriunde fără să-ți fie frică. Și mai ai și garanție de 5-10 ani, în funcție de produs, pentru diverse părți ale lui. De exemplu, fermoarele au garanție de 10 ani. Puteți vedea pe Photosetup întreaga listă de rucsacuri foto Kata.