Trecuse ceva timp de când n-am mai făcut un timelapse, însă când am văzut că Radian va intra în oferta F64 mi-am zis că ar fi o ocazie bună să mai experimentez latura asta a fotografiei. O latură pe cât de frumoasă, pe atât de „dificilă”. Dar ale cărei rezultate te fac să nu te mai gândești la nimic altceva.
Radian este un accesoriu pentru timelapse. Realizat sub forma unui cap de trepied, Radian îți permite să controlezi aparatul foto și să îl rotești vertical sau orizontal gradat. Cu ajutorul lui poți obține secvențe timelapse de panoramare. Simplu și ușor. Veți vedea imediat.
Clik here to view.

Cum funcționează Radian?
Sunt câțiva pași simpli prin care trebuie să treci. Îi veți vedea și în clipul de mai jos.
- Montezi plăcuța de trepied pe partea de jos a lui Radian;
- Montezi Radian-ul pe aparatul foto (exact ca și cum ai monta un trepied sau o plăcuță de trepied);
- Conectezi accesoriul la aparatul foto (vine în pachet cu multe tipuri de cabluri și este compatibil cu o gamă largă de aparate foto). Producătorii spun că este compatibil cu orice aparat foto care are intrare de telecomandă cu fir pentru declanșarea de la distanță.
- Conectezi accesoriul la smarthpone printr-un jack de 3.5mm;
- Intri în aplicația Radian și faci setările pentru timelapse;
- Apeși butonul Upload, aștepți să se facă verde led-ul de control și să rămână așa pentru câteva secunde, iar apoi Radian își face singur treaba.
Radian este disponibil la F64 la prețul de 998 de lei.
Clipul acesta a fost filmat la rezoluția 4K cu noul Panasonic GH4. Revenim curând cu review-ul.
Sfaturi utile – Timelapse cu Radian
Utilizându-l mai bine de o săptămână am observat anumite lucruri. Le voi înșira mai jos alături de câteva sfaturi generice în realizarea secvențelor de tip timelapse.
- Timelapse: Intervalul de declanșare trebuie să fie de trei ori mai mare decât timpul de expunere. Dacă fotografiați noaptea, de exemplu, și aveți o expunere de 5 secunde, atunci intervalul de declanșare ar trebui să fie de aproximativ 15 secunde. În caz contrar cadrele se vor decala, iar secvența nu va ieși constantă.
- Timelapse: Dacă aveți cadre cu nori sau apă alegeți un timp cât mai lung de expunere ca să obțineți un efect fluid în final. Aveți grijă totuși atunci când închideți diafragma pentru obținerea acestui timp să nu iasă în evidență punctele de praf de pe senzor. Sunt foarte greu de șters apoi, mai ales dacă ai o secvență panoramică din sute de cadre.
- Timelapse: Nu introduceți în clipul final mai mult de 3 secvențe consecutive de panoramare în aceeași direcție. Recomandat ar fi să aveți 2-3 secvențe de acestea, apoi una normală (fără rotire), apoi iar de panoramare. E o regulă din televiziune care se aplică foarte bine în realizarea oricărui clip.
- Timelapse: Înainte să montați secvențele editați fiecare serie de cadre. Atenție însă să sincronizați setările. Toate cadrele să fie editate exact așa cum a fost primul. Exemplu: +0,5 la expunere, +15 la saturație, 50 la sharp – similar la fiecare cadru.
- Timelapse: Gândiți-vă că pentru fiecar secundă de film vă trebuie cel puțin 24 de cadre. Încercați atunci când programați aparatul să declanșeze să aveți măcar 100 de cadre. Veți avea apoi de unde să tăiați. Lungimea medie a unei secvențe ar trebui să fie în jur de 5 secunde.
- Radian: Am pus pe Radian un D700 cu grip și 80-200. Un ansamblu destul de greu. Nu recomand totuși utilizarea cu o greutate mai mare. De asemenea aveți grijă ca trepiedul pe care-l folosiți să fie unul solid.
- Radian: Folosiți-vă de bula de nivel ca să vedeți dacă Radian este perfect, altfel secvențele de final nu se vor vedea cum trebuie.
- Radian: Opriți și porniți accesoriul după ce terminați fiecare secvență de timelapse.
- Radian: Ei zic că bateria ține câteva ore bune. Aproape 100. Puteți afla totuși cât de încărcată e atunci când porniți Radian-ul. Led-ul din dreapta poate clipi o dată, de două ori sau de trei ori. O dată – 1/3 din baterie, de două ori – 2/3 din baterie, de trei ori – baterie complet încărcată.
Timelapse în Ceahlău – #priNeamț
Am luat Radian-ul cu mine și când am urcat pe munte, pe Ceahlău, acum două săptămâni. Totul s-a întâmplat în cadrul proiectului #priNeamț organizat de Eventur, powered by Petrom.
Pentru timelapse-ul de mai jos am fotografiat 3-4 zile. Am realizat peste 5.500 de cadre și s-au adunat în total aproape 10 ore de fotografiat. Rezultatul îl puteți vedea chiar voi. Mi-a fost extrem de util Radian-ul, iar în urma experienței ăsteia mă bate gândul să mă apuc de timelapse-uri. Dacă o voi face cu siguranță am să-mi cumpăr Radian-ul.
Concluzie
Radian este un accesoriu extrem de util pentru timelapse. Îți permite să realizezi secvențe timelapse cu panoramare pe orizontală sau verticală și poate fi folosit cu orice aparat de fotografiat care are ieșire pentru declanșarea de la distanță.
Radian este disponibil la F64 la prețul de 998 de lei.