În urmă cu câteva luni Sigma a scos pe piață un accesoriu total nou până atunci. Circula vorba „în târg” că luând obiective Sigma poți întâmpina probleme la focalizare: front sau back focus. Desigur, erau câteva constatări în urma unor situații petrecute de-a lungul timpului, dar nu ale unora regăsite cu regularitate. Astfel de probleme pot apărea din mai multe cauze și contează enorm de mult și cât de bine se pliază obiectivul pe sistemul de focalizare al aparatului. Fiecare aparat are o amprentă proprie, iar comportamentul unui obiectiv (în ceea ce privește focalizarea) poate varia de la un aparat la altul.
Sigma USB Dock, accesoriul de care vorbim, te scapă de toate aceste probleme și te ajută să-ți ajustezi obiectivul în funcție de nevoile tale. Noul produs este compatibil cu majoritatea obiectivelor noi lansate de Sigma. Iată-le pe cele listate drept compatibile până acum:
- 17-70mm f/2.8-4*;
- 18-35mm f/1.8;
- 30mm f/1.4*;
- 35mm f/1.4;
- 120-300mm f/2.8;
*versiunile noi ale obiectivelor, cele lansate în 2013
Clik here to view.

Sigma USB Dock: Cum funcționează
Primul pas este să conectați obiectivul la dock. E ca și cum ați înfileta obiectivul pe un aparat. S-ar putea să simțiți că se înfiletează puțin greu, dar nu vă speriați că nu e nicio problemă. După ce ați înfiletat obiectivul luați cablul USB și conectați dock-ul la calculatorul/laptopul vostru.
Apoi trebuie să descărcați softul Sigma Optimization Pro. Îl găsiți pe site-ul oficial Sigma sau îl puteți descărca dând click pe butonul de mai jos.
Descarcă Sigma Optimization Pro
Îl instalați ca atare, iar apoi veți vedea că led-ul de pe dock se va aprinde (verde). Așa veți ști că instalarea s-a derulat cu succes, iar Sigma USB Dock este conectat la sistemul vostru.
Deschideți programul. Aici vă va apărea obiectivul care e conectat și meniul cu setările pe care le puteți face. Puteți să-i faceți un update de soft (n-a fost cazul) sau să îi modificați diverși parametri. Eu am vrut să-i ajustez sistemul de focalizare, așa că am apăsat pe butonul Customization.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
La acest obiectiv i-am putut ajusta doar sistemul de focalizare, dar în funcție de obiectivul pe care-l aveți veți putea modifica și alți parametri. Iată care sunt variantele:
- Ajustarea acurateții sistemului de focalizare;
- Ajustarea vitezei sistemului de focalizare;
- Ajustarea sistemului de stabilizare;
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Așa cum ziceam, pentru Sigma 18-35mm f/1.8 nu puteam ajusta decât sistemul de focalizare. Exact de asta aveam nevoie. Dând click pe Focus Setting mi-a apărut un tabel cu 16 valori: 4 distanțe focale x 4 distanțe de focalizare. Ca să am un punct de pornire am descărcat o grilă de focalizare și am realizat câte o fotografie de pe trepied la fiecare dintre valorile cerute în tabelul respectiv.
Procesul e simplu. Pui aparatul pe trepied, pui foaia pe o suprafață plană și apoi aranjezi aparatul în așa fel încât să fie orientat la 45 de grade față de grila de focalizare. Apoi începi să fotografiezi așa cum îți cer valorile din tabelul pe care îl ai în față.
Descarcă grila de focalizare (pag. 14)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Am realizat fotografiile de test și m-am uitat pe fiecare să văd cât de bine a funcționat sistemul de focalizare, cât de precis a fost. Principiul e următorul: fotografiezi focalizând pe linia neagră din mijloc, unde scrie Focus here, iar apoi te uiți pe grilele din stânga și din dreapta să vezi cât de mult s-a depărtat zona de clar de punctul zero. Așa știi cu câți milimetri trebuie să ajustezi sistemul de focalizare la acele valori (distanța focală și distanța de focalizare).
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Treci toate valorile în tabel și apeși Rewriting. În acest moment ele sunt rescrise, iar obiectivul funcționează așa cum l-ai reglat tu. Tot procesul a durat până într-o oră și mi-am reglat obiectivul așa cum am vrut.
Consider accesoriul foarte util, mai ales dacă ai mai multe obiective Sigma și vrei o focalizare precisă în toate situațiile.